tinggalkan link anda.. tq :)

10 Disember 2011

DEBARAN



Assalamualaikum smua...

lalalalallalalalalala *gaya hepi abeh* Alhamdulillah..!!weeeeeee! mesti heran kan asal la hepi sejenis ja nih..debaran??debaran?? haaaa...jangan pikiaq bukan bukan..ni bukan debaran nk tunang ka nikah ka..ni debaran pecahan pertama..*pengaruh silat*hehehe..ok2 seyes.. ekceli ,dh settle manyak keja & test..walopon belum final exam lg..tp dh rasa lega sgt2..ok fine..mmg nampk over kan.. :p tapi biaq la kan..janji tak kacau anak bini org!hahaaa*ada kaitan ka?* heeee~ ..siok nya!!lega lega dan lega.. sem 5 nih rsa sgt2 la busy habaq mai..rsa rehat pon x cukup..*aicehh..cm rajin sgt ja..heee~*

and paling menggembirakan penulis..*merujuk kepada pemilik blog :p * hari ni la debaran yg mmg hebat skali coz ari ni ada test silat..nk taw ke i amik silat ape??ok..nih nak habaq..SILAT CEKAK USTAZ HANAFI..best silat ni..tp..bla nk test..ketaq lutut smua abeh..mau tak nya..dah test sorg2..pastu kna wt laju la..kemas la tumbukan tu..dh tu plak..nama haku kt nombor 26..26 weh..26 dari beratus ratus student.. ..perghhhh..mmg paling awai antara kwn2 pend.islam hat len..very2 debor u ollss..but alhamdulillah dh selesai..

hati tenang..hehe~


Sekian lama menunggu saat2 bahagia cm gini..akhirnya muncul jua.. dapat ku lihat bintang2 begemerlapan..langit cerah menyerikan dunia..pelangi indah menunjukkan senyumnya..*pelangi pandai senyum ka?*dan sudah pasti mataku tak terkelip terbeliak memandang kerja segala..*mood sastra*  hahaha abaikan! ok ok.. 


OK le..t kita cta lain ..nak p solat dlu.... tata.... 
assalamualaikum.... :)




notakakidantangan: sapa sapa yang ada nak bg zakat @biasiswa kt sy..leh mesej..haha tetba ja..*duit dah berada d tahap nyawa2 rabbit* :(

5 Disember 2011

- L A M A -

 



Apa khabar sahabat2...
lama dah tak datang jenguk blog sendiri..hehe~
maklumla sibuk d hujung2 sem ni..smpai tak 
nyempat2 nk conteng kat sini..
*tapi still sempat balik kmpg last week..hehehehe*

ohh yaa..tahu tak hari ni hari apa??
ouchhh..mmg la hari Selasa u olls..but ..
hari ni adalah di antara hari yg istimewa dlm kalendar Islam..
10 Muharram iaitu hari `asyura..
*hah! hah! dlm kepala tu msti dok ingt bubur asyura ja kan?ish3..amboihh * :p

kawan2 puasa tak??
Alhamdulillah dan syukur bg yg berusaha utk berpuasa..
mmg ia nya sunat..tapi besar pahalanya kan..
jadikanlah ibadah2 sunat ini sbg sokongan utk ibadah2 fardhu kita..

APAKAH KELEBIHAN PUASA SUNAT DI BULAN MUHARRAM??

jom baca di sini dan di sana




notakakidantangan: buatlah sebanyak banyak ibadah dan amal kebajikan utk mengisi bekalan kita ke akhirat kelak.. *peringatan utk diri sendiri dan semua*




17 November 2011

Harimau....Aummm!! Aummm!!

Assalamualaikum w.b.t.
first of all..syukur alhamdulillah ats kemenangan skuad bola sepak Malaysia ke ats pasukan Indonesia mlm ni..TAHNIAH TAHNIAH dan TAHNIAH buat Harimau Muda!!



nih..mai nk komen skit pasal game td..*aissehh..cm juri AF lak gayanye..huhu~

1- memang panas hati tgok jurulatih Malaysia diarah kluar tu..asal lak smpai nk malukn cm tu...bkn nya dia wt keganasan cm org pijak kucing smpai mati tu!! ..hadoihh..tensyen tensyen!*sambil urut2 mata*



2- sakit jiwa raga tgok Indon main..depa bkn cm main tendang bola..cm main acara tendang menendang orang ..sapa byk kra menang..buktinya..ramai player depa dpt kad kuning kn tyme spruh msa ke2..perasan x? bg haku..Indon dh trdesak msa tu..so..dpa dh btindak ganas nk dpt kn bola..hadoihh!! sabooo jo laa..


3- geram tgok pengadil..rsa nk pang pang pang dia.. (-_-")


4- sedih tgok pmain ksygn..Baddrol n Izzaq d hantam ngn indon.. *aicehhh ksygn konon..cm depa knai ak je..hehehe~*


5- tahniah dan pujian selaut hindi utk Syarul Azwari ats gol tunggal td..*hebat kau nyah~ehhh silap2..anda hebat!! :)


6- and tak lupa utk goal keeper cemerlang..KF..apek terer!!



ok..kat bwh ni da video utk sapa2 yg x tgok goal tunggal minit ke17 yg disumbat Syarul Azwari..*ehh!asal lak ayat skema nih..(-__-)



Nota kaki : skrg tgh demam..tp still sorak2 bagai tgok bola td..kra ni bru btol demam bola kan??huhu (=_-)

11 November 2011

KESAN ZIKIR TERHADAP OTAK

ASSALAMUALAIKUM semua..mownink yeah! 
jom baca info berguna d bwh...


Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.
Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimah-kalimah Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut.
Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini.
Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran. Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993.
Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.
Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.
Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya. Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang ringan kepentingan berzikir dan mengabaikannya.
Selamat Beramal~ Jangan lupa share dengan rakan2 anda :)

11-11-11..untung la...

Assalamualaikum semua...

setelah sekian lma jd org plg P E M A L A S nk update blog..hari ni dh tergerak hati dan organ organ smua utk menaip something kt sni..emm myb smngt skit tgok tarikh update 11-11-11.. ngee~ (^_~)v

tadi dok jenguk2 kt blog2 kengkwn len..tgok ramai btoi la dok update pasai tarikh cantik 11-11-11 nih..mcm2 ceghita depa noo..haku pon sma tumpang nyebok jgk nk update pasai tarikh nih..hehe :)

but..x da la ceghita apa sgt..cuma nak cakap..................

UnTuNg Laaaaaaaaa...



sebab ape???
mksud nya untung la sapa yg -bertunang/nikah/dpt baby- ari ni...
bukan nya trlalu taksub dgn angka 11-11-11 nih...just angka cm gini senang nk ingat n cntek..n kebetulan jatuh pd hari Jumaat(sayyidul ayyam)..so meh la sma2 kita mghidupkan hari2 kita dgn mndekatkn diri kpd Allah..insyaAllah.. :)

ok..berbalik kpd tarikh 11-11-11 tu..rsa cm sweetttt jek kan..mmg sweet la..sweettt *haihh..asal haku xda motif sgt nih..* nway, congratzz diucapkan utk smua yg bertunang/nikah/dpt baby ari ni.. mga kalian bahagia selamanya..aminnn..

walaupon diriku sedih krn tak kesampaian utk berkawen pd tarikh
11-11-11 nih..tapi takpe..kan ku tunggu tarikh
12-12-12...hahahhaahahahha *beria ria haku isytihar tarikh..calon pon blum ada la weh ..(T_T)



hehehe..ok la..sebelum haku melalut plus merepek yg mcm2 lg..baik noktahkan jari cepat2 kt keyboard nih..hehe~  ok..papai.. 



nota kaki>>>byk lak paper dok tnjuk baby yg lahir 11-11-11..syok la mak ayah baby ye..untung laaa..

19 Oktober 2011

Wordless Wednesday: Bestnya dia...


Assalamualaikum w.b.t..
test mic..1..2...3...fuh fuh..ok2..elok..
wordless wednesday??ok..still ari rabu kan??hehehe..

semalam kwn skolah mesej..kitorg 1 sekolah tyme skolh mnengah dlu..
n now still study kt U yg sama.
dia gtaw yg dia.....dia.... dh pregnant!!!
alhamdulillah..waaaaaaaaaaaaaa..bestnya dia..
baru kenduri bln 7 ari tu..rezeki dia cepat..syukur..
wt kwn ku..jaga diri elok2..moga semua nya selamat..insyaAllah..

ok..fine..tahniah ye kwn..
*jeles pon da..teruja pon da..eh!!asal ak nk jeles??haha*





notakaki>> dh rmai kwn2 yg dh tunang + kawen + ada anak...
maksudnya..dh seswai kawen ka??oshhh..
bru 22..awai g kan..sabar2..
calon seswai x jmpk2 g nih.. (^-^)

17 Oktober 2011

Demam doodle lagi

Assalamualaikum semua...
how are u guys?? hopefully smua dlm keadaan sihat la ye..

fuuu!! busy la skrg ni..nk update pon dh xda mood.. 
ngn 1 badan dok lengah2..sakit2..sengal2..(bkn sengal yg 1 lg tu ok..:p)
ni smua angkara smlm join ptndingan bola baling smpena hari interaksi Pend.Islam..
kra mmg haku ni main sungguh2 btoi smpai 1 bdn merana..sabo jo la..
tapi mmg overdos best la nak habaq mai...wlaupon mmg penat..tp EnJOy!!

walaupon dok busy2 ni kan..sempat gak la men'doodle'..tu la kan..taim nk wt assgment ja..dtg la syaitonirrajim suh bt benda len..doodle la..tdoq la..ape la..adoii..mmg pemusnah manusia btol la kau ni syaitonirrajim!! tp sib baik haku terdorong nk wt doodle ni ja..kra bkn la benda yg sia2 kn..at least dpt gk tmbh kmahiran teknologi2 ni..hehehe*ayat cover*

meh la tgok doodle kt bwh..kalau rasa tamau tengok..p masuk bilik..tarik selimut..pejam mata rapat2..tdoq! haha..kejam kan? 









ehhh..jgn anggap doodle ni xda tangan lak ye..
ada je sbnrnya..tp sbb background blog ni wrna lebih kurng tgn  je..
sooo..korang akn nmpk cm doodle ni "doodle kelainan upaya" (DKU) lak..


nota kaki: doodle kt ats tu rekaan sndri..n just guna powerpoint..
kalau yg gna photoshop tu ada gk..tp x la hebat cm blogger2 len kan..
sapa lah saya kn..blogger picisan je pon..sob3

12 Oktober 2011

Wordless Wednesday: Guru..


Assalamualaikum semua...
fuh fuh..lamanya tak hapdate blog ni aih..
la ni mmg sibuk extravaganza nak habaq mai...
ok..sy xmau muqadimah panjang2...hehehe..
jom tengok gmbr kt bwh..sy sbagai bakal guru..setuju 100%..
sapa lg bakal guru kat sini??sila angkat kaki..
*sungguh kurang sopan* huuu~




2 Oktober 2011

R.i.n.d.u

Assalamualaikum...

R I N D U

R  i  n  d  u

R   i   N   d   U !!!!!!!!!!!!!!!!

first of all...rindu kt family..adik2..(sabo2..akn ku pulang jua ke kmpg xlma lg) n opkos RINDU bangat nk godek2 blog cm sebelum ni...free ja,update..asal update je..free la tu...tapi skrg dh kembali busy..busy se busy nya..(busy2 pon sempat gk g jln2 KL ngn kwn2 last weekend..hak3..opsss ter'lepas' lak!) emm tp hakikatnya mmg busy pong..ngn nk cari bhn2 utk assgment + nk present2 bagai..fuh fuh..mmg cm tak benafas ja rsa nya...idup 4 bln sbg penganggur profesional sblm ni dh tamat ..dh xleh rilek goyang2 angguk2 geleng2 dah..tapi xpe..yg penting me n myself bahagia ngn kehidupan skrg..tak lg berduka lara sakit seluruh jiwa krn insan yg bergelar r.o.o.m.a.t.e yg sgt2 terhebat d dunia fana ini.. Alhamdulillah..da hikmah ats stp kesabaran.. ok ok..x larat nk menaip dh....t cita2 lg... daaaaaa~

..Sahabat2ku dlm kos Pend.islam ..
~moga bersama berjaya dlm perjungan2 mnjadi mu`allimat solehah~





nota kaki: bersusah-susah dulu,bersenang-senang kemudian..
(^-^)

12 September 2011

Kini Kembali

Assalamualaikum....

Tamat sudah cuti sem slama 4 bulan..lama kan lama kan??
perghhh..mmg lama nak habaq mai..sampai cemuih tak taw nk bt pa..cemuih??cemuih tu bosan le..satgi pelik lak bahasa pe ak tulis taip kan..ni org utagha pnya bahasa..hihi..

*hah!tengok! dh melalut ke mna ntah..*

okeh..ekceli..kini daku telah kembali ke pangkal jalan UPSI..




wlaupon tempoh 4 bln cuti tu haku penah jd *Cikgu Siti*...tapi skrg dh xda g yg nk pggil Cikgu Siti..rindunya kt anak2 murid !!!cikgu syg kamu...WO AI NI..tetba teringat da ank murid ckp wo ai ni kt haku..hehe..

walaupun kamu2 suka wt bising n ckp2 cina yg mmg cikgu xpaham..tapi xpa..cikgu halalkan..halal??apa haku ckp nih..ishh..rindu!rindu!esok ank2 murid haku nk UPSR nih..ape la cta diorang kan..mtk2 la bleh jwb..cikgu nk suruh byk2 selawat..depa tu non muslim..haishh xpa..kamu doa la cara kamu2 ye..mga2 berjaya..*ayat cm kena sampuk..haha*

okeh2..daaa...t ceq smbung... byk g cta stlh kembali ke Upsi..ada org nk baca ke cta ko ni??ada i kesah ke org x baca pon??haha..suka2 ja nk menaip sblm sgala mala assgmnt nk kna buat..t nk taip assgmnt plak..bajet rajin konon!huh~

okeh...daaaa....


nota kaki: kelas pukul 8pg..skrg dh pukul 2.38pg..oshhh!!tdoq2...ZzzzzzzZZZzzz

26 Ogos 2011

Genap Setahon dah (^_~)



Assalamualaikum ya habibi..heeee~

slamat pg u olls yg bru bgun..*bangga sbb x tdo lg pas sahur*haha..
apasal rjin lak update pepagi buta ni??ish~

ekceli td dok godek2 la blog serabut ak ni..n tenampak la plak time ak start berblogging..pas2 ak ngn blur2..kra2 guna jari..bkn gna kalkulator*fokus ejaan kalkolator..skema kan??kan?*..kra apa ngn jari??kra la lma mna dh dok merepek kt blog ni..bla + - rupa2nya dh 12bln= setahon dh dok be belog belog nih..ish3..

bila study2 balik kt blog ni..ak bru da 48 followers..hahahha hebat kan??setahun 48 org..ada ak kesah??hihihi oit..jgn gelak..jgn gelak *pang!*

Ekceli..bkn jumlah followers bebillion billion yg ak tegila gilakan..niat ak bebel log @ berblog nih sbnrnya just bt blog ni tempat melakar diari hdup ak la..oshh~ xda la diari sgt sbb nya merepek merapu ja byk..ngee~ slain tu gk leh share2 ilmu kt sni..apa yg kita taw..leh share ngn org len..yla..apa ja ilmu manfaat yg kita sampaikan kpd org len..dan org tu plak smpaikn kt org lain lg..n lagi..*korang paham ka bahasa ni?*..n dr perkongsian ilmu ni.. kita akn dpt ganjaran di sisiNya..InsyaAllah..slagi mna niat kita tu bkn utk mnunjuk2 kt org kan..paham x murid2? ;p

and 1 lg klau kwn2 nk taw..ak x suka sgt nk menempak gmbar ak kt blog ni..klau da pon skit ja...b4 dis, ak mmg x suka bergambar, tp skrg ni kra bleh thn la..xda la x ska sgt cm dulu..lg pon x elok sgt kn..ak penah trima nasihat dr seseorg ni..beliau pesan.."Muslimat, jgn tnjuk gmbar anda pd org len yg bkn mahram..tu smua aurat n jgk bleh mnimbulkn syahwat kaum yg 1 lg..hati2 muslimat..".
nasihat tu ringkas ja kan..tapi isi dia..mmg mendalam..rsa hina nya diri ni..smpai skrg ak pgng kata2 tu..tak slh klau nk letak gmbar..tp pastikn gmbr yg tak mndatangkn fitnah..gmbr yg bkn seluruh anggota yg d tnjukkan(dari kpala hingga kaki)..n gmbr tu bkn niat mnunjuk nunjuk.. ingatla..kecantikan wanita tu bkn pd paras rupa...tp pd iman dan akhlak nya..kecantikan yg suci adlh kecantikan yg d simpan rapi khas utk si suami.. **opsss..dh tekeluar tajuk ni..hu3..*

okey... skian.... :)

P/S: mula2 nk taip skit ja..tetba tetaip byk..cmna tu??haihh~



macam ni kan cantik... (^_~)

22 Ogos 2011

Penghargaan (^_^)

Assalamualaikum...

morning everybody...hepi2 kan diri anda..byk2 kn senyum okey.. (^_^)

ni ada skit cnderamata-cenderahati-cenderatangan utk cik lady jaja ..
tanda trimas aligato kpd beliau sbb wt doodle yg comel tu..adik haku yg 6thn pon dok teruja tgok doodle tu smpai la ni..bla bkak lappy ja trus wt pmintaan "nak tgok gambaq kartun akak yg cikgu siti tu"..

so..tamau ckp byk2..sbg pghargaan..trima la award yg x seberapa ni dr sy..heehee~


P/S: hope cik lady jaja suka ye...ngee~

20 Ogos 2011

Doodle first from Lady Jaja



Assalamualaikum..

Rasa nk lompat lompat..nyanyi nyanyi *sambil petik jari* ..fuhh~
happy bebeno ni.. bt prtama kali nya dpt doodle free dr geng blogger..
pertama kali??yer..prtama kali..*jgn gelakkan haku* PaNG !!~ 


eksited telebey nih..doodle tu dh la cun sgt2..mmg terer la cik Lady Jaja buat..
series ckp..mmg lawa..sy skrg ni pon tgh bejinak jinak ngn doodle ni..tp xjd lak secomel doodle cik Lady Jaja..*keciwaaa* ...


Tadaaaaaaaa....
ni ha doodle kiut miut yg cik Lady Jaja bt utk sy..
*jangan jeles..haha*


No.2 untuk Cik Nasiha
Konsep nye memang nampak jelas kan. Seorang cikgu.
Cik Nasiha kan cikgu. Anak2 murid nye panggil Cikgu Siti... kan3
Ni 1st time buat baju kurung tau.

*ayat kt ats ni cik Lady Jaja yg tulis..terharu rsa bla da org care..sob sob..*


Di kesempatan ni..saya nk ucap byk2 terima kasih utk cik Lady Jaja..
tak sangka lak beliau btol2 wt doodle utk sy..

Syukran Jazilan (^_~)



P/S: nak bg ape ni kt Lady Jaja?? *pikir pikir*


19 Ogos 2011

Segmen : JOM JOIN GADIS BLOGGER


Assalamualaikum..haluuuuUuUuUUuuU  (^_^)

time dok syok blogwalking + blogjogging..tetba terbaca ttg segmen yg menarik prhatian mata hati jiwa haku..


segmen ni dianjurkan oleh si gadis comel Eva Danial ..tabik spring kt Cik Eva coz beliau gigih sediakan satu medan utk gadis2 blogger lebih aktif dan bersemangat dlm dunia berblogging ni..SYABAS..*bukan bodek2 ye..hehe*
sesapa yg nk join..d alu2 kan..tarikh tutup: 31 OGOS 2011..

saya nak tag....

http://syurgacintaa.blogspot.com/

http://ismiladyjaja.blogspot.com/

http://irdynainsyirah.blogspot.com/

nk tambah 1 lg bleh x cik Eva..hehe?

http://ikapukpuk.blogspot.com/


P/s: Enjoy ye...jgn lupa join..leh kmpul ramai2 gadis blogger..yeah!!! *semangat*

header baru..semangat bekobar!



Assalamualaikum..hai hai hai....

kali ni n3 rilek2 je..blog BICARA DENGAN HATI dgn rasminya suda brtukar header..
yeah! yeahhhh!! semangat nk berblog suda sampai...ahhhaaa~




=== SEBELUM ===


dari header yg agak merepek...



=== SELEPAS ===

saya ubah n create sikit jd agak matang.. *matang ke?? oshh (T_T) *


Ok tak ?? ni hasil usaha sndiri tapi utk makluman..
karton yg comel2 tu design 
dr jejaka kreatif (ak sndiri buh nama)..ngee~

cantik kan beliau buat? apasal guna "beliau"?
tanda hormat kpd tuan punya design..hehe..
t korang g terjah ye..

Nway..TQ ye tuan empunya ..sgt2 trima kasih sbb mmberi keizinan..
kalau rajin..wat la lagik..hahaha



P/s: demam men'doddle' katon2 comel melanda...Zszsszszszzs~


17 Ogos 2011

Oh Udang!!


Assalamualaikum...

pergh!!! gatal..gatal... (-__-)
haih!!bkn diriku yg gatal okeh..

angkara udang..bibir dh membengkak mcm kpala ikan flowerhorn..
hati suda tringin..ku tahan kn jua dr mkn udang2 nsem tu..tapi!!!!!
tak mampu brtahan lg...mau mkn jugak....!!
n akhirnya..bibir bengkak ala bibir seksi angelina jolie..haish~

kerana kau udang....
uhuuuu....


tapi .......udang tetap SEDAP & MENGGODA..
*bleh ke udang mggoda* merepek!


p/s: ada sesapa yg taw petua ilang kn alergik kt udang nih? pless inform.. :)

12 Ogos 2011

Perhatian utk semua!!!! wajib baca!!!




Assalamualaikum semua...
at-10-tion plessss!!!

TOLONG BACA!!
TOLONG BERHATI-HATI....


PERHATIAN !!!
1. cuba anda buka mane-mane blog kawan anda....contoh : (zzzzz.blogspot.com)
2. kemudian, buka semula blog kawan anda itu, tapi dengan membuang huruf 's' pada perkataan (blogspot)
contoh : (zzzzz.blogpot.com)





dah baca??


APA TERJADI??


LICIKnya mereka...snang mereka mmperdaya umat ISlam..


berhati-hati lah..jgn mudah klik mna2 yg pelik2 tu..


tolong sebarkan..........






P/S: bukan setakat ubah blogspot tu jd BLOGPOT je..kalau u all try ubah ke BLOGPSOT @ 
BLOGSOT pn akn jd benda yg sama... BERHATI-HATI !!!! 

5 Ogos 2011

22 dah??

Assalamualaikum smua..
Blum terlambat g kan utk sy wish SELAMAT BERPUASA kpd semua umat Islam..moga berambah ketaqwaan kpd Allah s.w.t..Insyaallah..

Alhamdulillah 28 JULAI baru2 ni dh genap usia si pemilik blog ni 22 TAHUN..
what??dah 22??hahahaha dah tua ko yer nasiha....
*bwk2 la sedar diri yg ko tu dh tua...matang skit..matang okeh..
haihhh..prangai cm bdk2 g.. (T_T)

ekceli..birthday kali ni lah birthday yg plg best bg insan kerdil ini...mmg tak kn d lupakan smpai bla2..
mcm2 S.U.R.P.R.I.S.E yg tnpa d sangka2...*ehh ko..dh nma pon surprise..mmg la x d sangka..hadoiii..*


kek ni plg menye'prise'kan haku..sbb apa?? biarlah rahsia..hehe
TQ very much..i'm so happy..


ni kek ke2 saya..from my mak ndak..tma kaseh byk2..rsa trharu..happy smua da..
*kek ni ter'kemalangan' skit..hehe*

and d special memory...ramai ank2 murid yg ingat birthday cikgu mereka ini..n pling terkejut tgok ramai yg bg hadiah..mcm2 kad ..hadiah..trharu cikgu!! uwaaaaa.... thanks a lot ye ank2 murid cikgu..


tengok la ape depa buat ni??ni kad terbesar ..thanks!!


cikgu bkn hari ni gmbira..setiap hari gmbira...hehe lwk ayat ni..
sapa la ajr Bm depa ni kn??ngee~

tadaaaa....ni la pemberian dr ank2 didik ku..*opss lpa lak gtaw..
ank2 murid sy smua brbangsa cina okeh..so, Bm depa ni broken skit..hehe

mcm2 ..mcm2..mcm2...hehe

i love u 2..

kad dr ng qing wen..
pic bwh ni lak dia bg music box yg sgt chumil okeh..
ngn lagu tene ne ne ne..ngn lmpu lip lap ..meriah..hehe





selepas d buka..hehe..cute....

duit ape nih??haaa..ni ank murid ak bg..
dia kata ni angpaw utk cikgu siti..sbb haku x kwen lg..
*terasa i..mentang2 i bujang lg..xpe2 esok jgk ckgu kwen*


haaa..ni dpt tabung yg comel2 gtu..adik bongsu haku dh bekenan kt tabung nih..
nak la tu kan?kan? kan?wekkkk x lehh..haha!
*tgok btoi2 gmbar ni..harga pon x buang g..kih3*

haa..jgn wat main..alat menuleh pn da..
makaseh sbb memahami..pen merah ckgu mmg dh abeh ink..kih3
*siap da bg gam lg kan..ko ada ke??xda kan..hahaha..*

byk g sbnarnya gmbar..tapi mls nk tggu tenet yg cm kura2 senggugut..
sooo..yg ni jo la yg mampu den upload kn...

and yg trakhir...
hadiah plg special...
dr kwn baik ak dunia akhirat..

tadaaaaaaaaaaaaa...
wuuuuuuuu...
huuuuuuuuuuu....
 rsa tekezut gk dpt hdiah nih..
nway tq so much much much ye sahabat..
i'm really2 appreciate it..


siap da warranty..x penah2 ak beli jam yg da warrnty..kui3
*nmpk sgt jam2 ak sblm ni jam cabok..hehe*



p/s: setiap pertemuan pasti ada perpisahan..mksudnya??tunggu d next entry..

17 Julai 2011

saya suka cerita ni

Assalamualaikum...
jom layan ceghita lawak kt bwh ni..
sapa yg dh taw cta ni..
kena baca jgk..hehe
(blakon mcm xtaw ape2)

okeyh...
..........nih ceghita dia..........


Ajoi mendapat kerja sebagai guru sandaran di sebuah sekolah di Kulai.

Selepas memperkenalkan diri, dia menyemak nama murid-murid darjah 3 Raya dan merasa agak pelik semasa membaca nama seorang murid, iaitu "W.TAUFIK WWW".

Kemudian guru tersebut menanyakan perkara tersebut.

Cikgu Ajoi : "Cikgu nak tahu, siapa yang bernama W.TAUFIK WWW ?".

Taufik : "Saya Cikgu..." (Taufik menjawab & berdiri).

Cikgu Ajoi : "Taufik, saya ingin tahu nama panjang kamu apa?".

Taufik : "Maaf Cikgu Ajoi, panjang sangat..".

Cikgu Ajoi : "Takpe-takpe Taufik, cakap jer..".

Taufik : "Baik Cikgu , nama penuh saya ialah..Wabillahi TAUFIK-wal hidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..".

Cikgu Ajoi menarik nafas panjang dan terdiam.

Setelah dari darjah 3 Raya, Cikgu Ajoi kemudian masuk ke darjah 1 Mawar dan menyemak nama murid-murid.

Mata Cikgu Ajoi tertuju pada 1 nama yang unik iaitu "BKBKBDB DIAN".

Kemudian Cikgu Ajoi menanyakan siapa muridnya yang mempunyai nama tersebut.

Berdirilah seorang murid dan menjawab "saya DIAN Cikgu..".

Semasa Cikgu Ajoi melihat wajah murid itu seiras muka Taufik darjah 3 Raya.

Cikgu Ajoi : "Dian ada abang di sekolah ini?".

Dian : "Ya Cikgu, nama dia TAUFIK. Abang saya darjah 3."

Cikgu Ajoi : "Saya ingin tahu nama panjang Dian apa pulak?".

Dian : "Baik Cikgu, nama panjang saya ialah..

Berakit-rakit Ke hulu Berenang-renang Ke tepian, Bersakit-sakit Dahulu Bersenang-senang kemuDIAN"

Cikgu Ajoi :@$%&#^%..Lalu pengsan~

13 Jun 2011

MY FiRst day...


 Assalamualaikum w.b.t...
haihhhh lama dah rsa nya x update nih...
sesibuk mna pon..jgn lpa jenguk kt sini..(bisikan hati + jiwa sanubari)...

hari ni hari yg agak letih + ngantokzzz nk habaq mai...
cer tengok tajuk kt atas tu...MY FIRST DAY??
what??what 1st day??hurmmm...

ekceli hari ni hari pertama "pemilik blog srabut" nih jadik guru...
bukan guru tetap coz ceq ni abeh blajaq pon belom kt upsi tu haa..
just guru ganti je..sesaja apply..isi msa lapang tyme cuti sem nih...
Alhamdulillah d murahkn rezki..d tawarkn jd cikgu Bahasa Cina Melayu..
kena ganti sorang cikgu nih...beliau cuti besalin..(haihhh..skema ayat haku..)

sekarang ni mls nk pjg2...mai nak bgtaw isi penting kt sini...
(sejak2 ajaq BM ..ayat2 majmuk ..kata pemeri..kata mengata smua kluaq dh)

~FIRST~
* saya nih d prtgjwb kan utk ngajaq Bahasa Melayu kt skolah CINA..hadoyaiii..cer bayangkan....betapa berisiko memuncaknya nyawa cikgu Bm nih..bdk2 tu mls btoi ceq tgok nk blajaq BM..wktu BM pon speaking cina...grrrrrrr hangat hati rsanya...


~SELEPAS itu (try gna penanda wacana..huuu)~
* hanya saya..aku..dan diri ini merupakan cikgu yg berbangsa Melayu asli..(bkn org asli) yg mengajar kt skolah tu..cer korang bayangkn lagi..(mood => terkilan x tertelan) 


~KEMUDIAN (penanda wacana kedua..bleh bg sedap ayat~)
* waktu rehat x mcm rehat..mna x nye..dah skolah cina..opkos la kantin pon makcik cina masak..
soooo..duduk je la dlm bilik guru tu berlakon cm org yg tak perlu makan apa2 slama setahon berjam-jam..haishhhh..

~SETERUSNYA (cuba menambah sedapkn ayat)~
* saya perlu menjerit n melalak telolong lolong cm polong dlm kelas tu tyme mngajar sbb student2 sy mmg x phm bahasa Melayu..ceq melalak bkn sbb marah ke hape ke..tapi sbb bdk2 tu lebih tinggi tone suara nya dr cikgu mereka ini..yg bdk2 tu paham..bhasa cina..cina ..n cina...arghhhhh!!! ( tak kan cikgu BM pon nk speaking bhs cina nih!! dush dush! )

~AkHiR Kata (penanda wacana yg d tunggu2)
* doakan lah diri ini sabar+redha+seronok dgn apa jua yg d tentukan..asalkan... JANGAN PILIH JALAN MATI HITAM.. betoi tak betoi tak??


P/s: seronok jgk sbenarnya ngajar skolah cina ni..amik pngalaman baru kan... (^_~)



ni ha skolah tmpt ku mencurah kn bakti ..perghh..ayat x leh bebelah bg..



jadual mngajar nih..padat weh...27 wktu seminggu..yihaaaa (buat2 seronok)



la ni dok pulun buat buku ni..tp pulun tulis kt skolah la..xleh bwk balik..
buku ni ibarat nyawa bg cikgu2 kt malaysia nih..stp mggu guru besaq akn check..
klau x siap..naya ooo...leh kna hukuman gantung x bertali..ehh..da ka cmtu?? *konpius*

30 Mei 2011

my febretooo..Sweet Corn !!

Assalamualaikum semua...

fuhhh..lama btoi x msukkn cta pasal mkn2 kt sni...

kali ni nk tempek pasal SWEET CORN my pebrett..

msti ramai suka mnda alah ni kan....
apa kata kita wt sndiri je...tak yah beli2..

lg pon senang je.. yg pnting..kena R.A.J.I.N...ngeee~

ekceli..bg pndpat sy la kan...
better gna jagung yg fresh2..bkn jagung yg jual siap yg dh d kutil tu...
klau gna jgung fresh..lg sedap nk habaq mai...


haaa..tengok2..jagung fresh..bekilat wrna dia..


BAHAN2: (utk 5-6 org)
3 tongkol jagung fresh (dikutil satu2) *kena rajin skit..hehe
2 sudu besar mentega
sedikit garam
1 1/2 sudu besar susu pekat manis


CARA-CARA:
- Kukus jagung yg telah d kutil selama 30 minit..(kukus lama lg sedap)..
- Selepas dikukus, gaulkan jagung dengan mentega, garam n susu...
- Siap sudaa.... (^_^) 


P/S: Pastikan jagung yang hendak digaul dgn bahan2 tu tidak berair (tos terlebih dlu)..klau banyak air..x sedap jadik nye..


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!


Ni la sweetcorn sy...yummyyyyyy (^_~)



23 Mei 2011

Syukur ya Rabb...



Assalamualaikum w.b.t

apa habaq kengkawan belog ceq semua??
lama dh rasa ceq ni p betapa..
baru la ni bleh update..(bajet busy lebey)

emmm ari ni dh masuk 23 hari dok rilek kt umah...
bosan jgk cuti sem lama2 nih....
4 BULAN cuti..lama tu...mmg lama ceq nk habaq mai...
~mood : masih mls nk start keja~
next month bru nk keja...eleh..next month pe nye....
next week dh msuk bln 6 ceq oii...

 ^_^ hadoiiii..hadoiii..don b lezi2 naaa...

back 2 d topic k..melalut ja lebeh ni...haishh

ekceli...byk prkara jd msa cuti sem yg bru ja start nih..
macam2...nk cta pon xtaw nk cta hat mna...

ceq cta hat good news je la yer...

first of all.. ceq bersyukur sgt2 kpd Allah s.w.t sbb result exam bru ni dh dpt..
Alhamdulillah...syukur ya Rabb... 

walaupon slama ceq dok blajaq msa sem 4 bru ni da jd mcm2...
 mcm2 dugaan + cabaran + ujian..uhukk..
sedih nyaaaa bla ingat balik...
uwaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhh!!!

tapi xpe..barang yg lepas jgn d kenang..huhu..
yg penting bg rest skit kt jiwa raga nih.. 

bila sentuh bab bersyukur ni..kita semua kna taw ye...
ada beberapa cara bersyukur...
 kita simpulkan kt sini yg bersyukur ni ada 3 cara..

1- BERSYUKUR DGN HATI

2- BERSYUKUR DGN PERCAKAPAN

3- BERSYUKUR DGN PERBUATAN

kalau kwn2 nk faham lebih lanjut ... bleh g terjah blog sahabat kita ni yek..


ok lah.. xnk merepek pjg2..mood agk x stabil skrg ni...
di + + plak dgn kesihatan yg x menentu nih..
lg la mood nk bebelog ni ilang ke lawot..
erkkk..






P/S: BERSYUKUR dgn apa yg kita ada sebelum apa yg kita ada akan tiada selamanya...
( ayat tunggang tonggeng...)

Happy HoLidAysssss!!! (^_~)




26 April 2011

Remaja... WAJIB BACA!!!

Di suatu malam depan panggung wayang…

gadis : Best tengok wayang dgn awk td..kelakar je cerita tu..xbosan kan?
jejaka : A’ ah xbosan. Best!
gadis : Kalau best, knp awk letakkan kepala awk kat bahu sy & beritahu sy y awk mengantuk?
jejaka : Errr~ hehe..

gadis : Nasib baik kita pakai sweater kn awk? Kalau x, mesti sejuk dalam tu td.
jejaka : A’ah..btul3! Xdela sejuk sgt td bila dah pakai sweater ni.
gadis : Klu xsejuk, kenapa awk pegang tangan sy & beritahu y awk sejuk?
jejaka : Errr~ hehe..

Mereka pun menuju ke i-City..

gadis: Awk, sy cantik x?
jejaka: Awk kn syg sy..mestilah cantik..
gadis: Kalau sy ni betul cantik bagi awk, kenapa bila sy pakai baju-baju tertentu baru awak akan puji sy cantik. Kalau sy pakai baju longgar, awk diam je..kadang-kadang awk akan tanya saya kenapa pakai baju besar..kalau sy pakai baju ketat, baru awk puji sy cantik..knp ye?
jejaka: Errr~ hehe..

Mereka pun tiba di i-City..

gadis: Jom snap pic wak..sy nak tangkap gambar awk bawah lampu tu.
jejaka: Kita tangkap gambar berdua la syg. Meh sini, duduk sebelah sy. Rapat sikit, nanti xmasuk plak gambar awk.
gadis: Boleh ke rapat-rapat ni?huu
jejaka: Takpe de..awk kn awek sy..
gadis: Awek je..bukan isteri yg sah..
jejaka: Errr~ huhu..

gadis: Nanti sy simpan gambar kita ni dalam laptop sy ye wak.
jejaka: Alaa..upload la terus dalam fb.
gadis: Eh..boleh ke..xelok la wak..gambar tu dah la awk & sy je..yang ke-3 syaitan..pastu nak pergi heboh 1 dunia tentang dosa y kita buat..xmalu ke?huu
jejaka: Errr~ huhu..

Mereka pun pulang..

gadis: “Awk, awk syg sy x?
jejaka: Mestilah syg..syg sangat2 tau..haa
gadis: Buktinya??
jejaka: Eh..mcm ajak bergurau je..nak sy kiss pipi awk tu ke syg?hehe
gadis: Ish..apa ni? Teruknya pemikiran awk..huu
jejaka: Eh..errr~ huhu

gadis:  Mak sy kata, kalau kita syg sesuatu tu, kita akan jaga sebaik mungkin.
jejaka: Eh..mestila! hehe
gadis: Tapi awk tipu sy!huu~
jejaka: Eh..kenapa plak sy tipu awk??
gadis: Kalau awk syg sy, mestilah awk jaga sy sebaik mungkin tp awk xjaga sy dgn baik pun..awk sentuh-sentuh sy, pegang tangan sy, cuba nk kiss sy,ajar sy buat benda bukan-bukan yg sy xpernah buat sebelum ni, selalu ajak sy keluar malam-malam.

jejaka: Owh..sekarang awk nak salahkan sy la ajak awk keluar malam?? Mak ayah awk yg bg izin tau!

gadis: Memang diorang y bagi izin tapi awk tau x y diorang jugak y akan tanggung dosa sy dgn awk malam-malam macam ni sbb diorang bg izin pada sy ank perempuan diorang utk keluar dgn lelaki bukan mahram tanpa adik atau abang sy sebagai peneman pastu buat benda-benda xsenonoh! Pegang sana pegang sini..awk tau x panggung wayang tu mungkin sejuk bagi awk sampai terpegang tangan sy dgn sengaja, tp neraka tu teramat panas & tangan awk y memegang tangan sy tu akan dibakar dalam api neraka berulang kali..awk sedar x semua tu?? Tangkap gambar nak kepit-kepit, padahal boleh je tangkap gambar sorang-sorang kan..then, nak heboh kat 1 dunia. Pastu nanti org ‘like’ awk pun suka sebab orang tau siapa awek awk & hubungan awk dan sy kononnya bahagia tapi awk sedar x yang malaikat sentiasa mencatat segala apa yg kita buat..awk ada ilmu agama..klu xde ilmu agama pun, awk tau benda tu salah..tp kenapa masih buat? Awk sedar x semua tu??? Ingat Allah tak waktu awk buat semua tu?? Awk tu belum tentu jodoh sy, nak sentuh-sentuh sy. Kalau da awk nak sentuh-sentuh sy, apa je y suami sy boleh dapat special dari sy sbg isterinya y sah? Awk nak ke isteri awk dah macam sisa orang? Awk mesti akan cakap awk akan pastikan y awk akan nikah dgn sy sebab tu awk boleh sentuh-sentuh sy..tp awk sedar x y awk tu siapa?? hanya hamba Allah...awk bukan tuhan utk tahu siapa jodoh sy & jodoh awk..awk sedar x semua tu??? Klu betul awk syg sy, awk jaga lah sy baik-baik, beri sokongan sy jd muslimah solehah…dekatkan diri pada Allah, mohon pada Allah supaya izinkan kita dijodohkan bersama kerana sy ni milik Allah..ibu bapa hanya penjaga sy, mereka menjaga sy dgn penuh kasih sayang & didikan y baik sehingga sanggup memberi kepercayaan pada awk utk menjaga sy, tp awk jaga sy x??awk jaga sy x?? x kan..awk bawa sy ke arah keburukan..awk sedar  x semua tu??? Banyak lagi y awk buat kat sy, sy pun terlalu kurang pandai ikutkan je kemahuan awk..nanti kat neraka bila Allah soal sy dgn dosa-dosa maksiat y kita buat, bukannya awk dapat backup sy dpn Allah..kn?? Tolonglah tahan diri tu sehingga kita dah sah dinikahkan..huuu~

Suasana bertukar menjadi suram...sehinggalah si jejaka mula meluah perasaan...

jejaka: Kenapa x dari dulu awk cakap semua benda ni?? Kenapa bila kita dah lalui macam-macam baru awk nak luahkan semua ni???

gadis: Sebab sebelum awk nak couple sgn sy, awk janji yang awk akan jaga sy baik-baik. Awk suka dengan saya pun sebab bagi awk sy baik tapi semakin lama awak makin berubah. Perubahan awk turut merubah diri sy. Baru sekarang sy luah semua benda ni sebab selama ni sy sentiasa menanti agar awak yg dulu kembali. awak y menjaga sy dgn baik. Sy tunggu ..tunggu & terus menunggu kerana sy sayangkan dia. Tapi semakin lama sy tunggu, semakin menjadi-jadi...awk fikirlah baik-baik apa y sy sampaikan...kalau awk masih xberubah, lepaskan sy kerana Allah..

jejaka: ......

[Pesanan : kepada pasangan yg hangat menyulam cinta & kasih sayang, jagalah batas anda! Ingat larangan Allah…cinta itu indah krn Allah yg menciptakannya tapi jangan sampai cinta utk Allah itu dinodai oleh cinta manusia..menjadi kebiasaan, dalam berkasih ada kesalahan y akan dilakukan..seringlah muhasabah diri & beranikan diri untuk mula buat perubahan..beranikan diri menegur pasangan sebelum Allah menegur dengan pembalasan & azab..wallahu’alam~]

peringatan utk semua, beribu kali peringatan utk diri y teramat hina ini~





kena tengok..